#فن_رثا
#آموزش_مهارتهای_مداحی
صدا سازی:
تعریف: جهت دادن به آوائی که از تارهای صوتی خارج می شود.
مراحل صدا سازی:
1 – تشخیص صدا.
- جنس: بم و زیر
- گام: اوج و فرود
- تن: قدرت و انعطاف
- فرم: پخته و خام
2 – خروج صدا از مخرج اصلی: منبع اصلی صدا از زیر پرده دیافراگم است ، اما مخارج گوناگون دارد گاهی به ضرورت از خیشوم ، گاهی از گلو و گاهی از دهان خارج می شود.
برای تمرین و تشخیص صدای اصلی می توان ابتدا معمولی صحبت کرده یا متنی بخوانید سپس در ادامه به آن صوت بدهید.
3 – تقویت و زیبا سازی صوت :
الف – آموزش تحت نظارت استاد.
ب – حنجره:
- شناخت حنجره:
- آماده سازی حنجره:
نحوه آماده سازی حنجره:
- اذان گفتن با صدای نرم و ملایم در مواقع اذان
- گردانیدن صدا در حنجره
- نفس کشیدن صحیح
تقویت حنجره:
1 – خوراکیهای تقویت حنجره:
- خاک تربت: مفید ترین و موثرترین، خوردن و مالیدن مقداری تربت اعلای کربلا به گلو می باشد.
- نوشیدنیها: آب هویج – آب انار – آب آناناس _ آب نخود پخته
- میوه جات: لیمو شیرین
- غذاها: آش جو – پاچه گوسفند
2 – خوراکیهای مفید برای گرفتگی حنجره و صدا:
- نوشیدنیها: آب شلغم– آب گرم با چند قطره آب لیمو با نمک یا بدون نمک– استفاده از آب گرم حین اجرای برنامه(با چند حبه قند یا بدون قند)
- داروها: داروهای لعاب دار گیاهی مثل صمغ یا شکر تیغال(یکی دو ساعت قبل از مراسم استفاده شود)
- غذاها: نشاسته – فرنی – زرده تخم مرغ
- دانه ها: به دانه – بارهنگ – تخم شربتی – چهارتخمه(مقداری از هر کدام را که خواستید در آب جوش خیس کرده و یکی دو ساعت قبل از برنامه میل کنیدو تا اجراء چیزی نخورید)
- متفرقه: قرقره کردن آب نمک در حین التهاب گلو –- انجیر خشک که در یک لیوان شیر خیس خورده باشد
ج – محزون کردن صدا:
الف – تحریر زدن
ب – مد دادن و کشیدن به جا:
- در ادای حرکات بلند
- در انتهای کلمات آخر هر بار که مکث می شود.
ج – خارج نمودن صدا از بینی.
د – اجرا در مجالس رسمی:
تکرار و تمرین