#تفسیر_قرآن
#زندگی_با_قرآن
#تفسیر_نورسوره 67. ملک آیه 28
آیه
قُلْ أَرَءَیْتُمْ إِنْ أَهْلَکَنِىَ اللَّهُ وَمَن مَّعِىَ أَوْ رَحِمَنَا فَمَن یُجِیرُ الْکَافِرِینَ مِنْ عَذَابٍ أَلِیمٍ
ترجمه
(اى پیامبر!) بگو: اگر خداوند من و کسانى را که با من هستند نابود کند، یا بر ما رحم نماید، پس چه کسى کافران را از عذاب دردناک پناه مىدهد؟
نکته ها
در روایات مىخوانیم که کفّار مکّه آرزوى مرگ پیامبر اکرمصلى الله علیه وآله و مسلمانان را داشتند. این آیه مىفرماید و بر فرض که آنان از دنیا بروند، چه کسى شما را از قهر خدا پناه خواهد داد؟
در سوره طور نیز این آرزو مطرح شده است: «ام یقولون شاعر نتربّص به ریب المنون»(32) آنان مىگویند: محمد شاعرى است که برایش حوادث تلخ و مرگ را انتظار مىکشیم. در آیه 12 سوره فتح نیز این آرزوى کفار مطرح شده است که پیامبر و مؤمنان از جبهه سالم برنگردد. «بل ظننتم ان لن ینقلب الرسول والمؤمنون الى اهلیهم»
مىگویند کودکى گریز پاى، مرگ استادش را از خداوند طلب مىکرد، پدرش به او گفت: اگر مىخواهى از درس و بحث خلاصىیابى، باید مرگ مرا از خداوند طلب کنى، زیرا اگر معلم تو بمیرد، من تو را نزد معلم دیگرى خواهم فرستاد.
32) طور، 30
پیام ها
1- شیوه احتجاج و گفتگوى با کفّار را از وحى یاد بگیریم. «قل ارایتم...»
2- پیامبر امین وحى است. «قل...»، (حتى کلمه «قل» را حذف نمىکند.)
3- در شیوه تبلیغ، گاهى حقایق را باید در قالب فرض مطرح کرد. «ان اهلکنى اللّه»
4- کفار، همان گونه که نسبت به شخص پیامبر بغض و کینه دارند، نسبت به پیروان او هم کینه دارند. «اهلکنى اللّه و من معى»
5 - مؤمن باید بین بیم و امید زندگى کند. «اهلکنى اللّه... او رحمنا»
6- هیچ چیز و هیچ کس نمىتواند مانع نزول قهر الهى بر کفّار شود. «فمن یجیر الکافرین من عذاب الیم» (شعار بعضى از کافران، «و ما نحن بمعذّبین»(33) بود، یعنى ما گرفتار عذاب نمىشویم ولى قرآن مىفرماید آنان به عذاب دچار مىشوند.)
7- کسى که براى اولیاى خداوند آرزوى درد و هلاکت کند، به عذاب دردناک گرفتار خواهد شد. «عذاب الیم»
33) شعراء، 138.