فن رثا - صدا سازی


#فن_رثا

#آموزش_مهارتهای_مداحی



صدا سازی:
تعریف: جهت دادن به آوائی که از تارهای صوتی خارج می شود.
مراحل صدا سازی:
1 – تشخیص صدا.

  •     جنس: بم و زیر
  •     گام: اوج و فرود
  •     تن: قدرت و انعطاف
  •     فرم: پخته و خام

2 – خروج صدا از مخرج اصلی: منبع اصلی صدا از زیر پرده دیافراگم است ، اما مخارج گوناگون دارد گاهی به ضرورت از خیشوم ، گاهی از گلو و گاهی از دهان خارج می شود.
برای تمرین و تشخیص صدای اصلی می توان ابتدا معمولی صحبت کرده یا متنی بخوانید سپس در ادامه به آن صوت بدهید.

3 – تقویت و زیبا سازی صوت :
الف – آموزش تحت نظارت استاد.
ب – حنجره:

  •     شناخت حنجره:
  •     آماده سازی حنجره:

نحوه آماده سازی حنجره:

  • اذان گفتن با صدای نرم و ملایم در مواقع اذان
  • گردانیدن صدا در حنجره
  • نفس کشیدن صحیح

تقویت حنجره:
1 – خوراکیهای تقویت حنجره:

  • خاک تربت:        مفید ترین و موثرترین، خوردن و مالیدن مقداری تربت اعلای کربلا به گلو می باشد.
  • نوشیدنیها:        آب هویج – آب انار – آب آناناس _ آب نخود پخته
  • میوه جات:         لیمو شیرین
  • غذاها:            آش جو – پاچه گوسفند

2 – خوراکیهای مفید برای گرفتگی حنجره و صدا:

  • نوشیدنیها:        آب شلغم– آب گرم با چند قطره آب لیمو با نمک یا بدون نمک– استفاده از آب گرم حین اجرای برنامه(با چند حبه قند یا بدون قند)
  • داروها:            داروهای لعاب دار گیاهی مثل صمغ یا شکر تیغال(یکی دو ساعت قبل از مراسم استفاده شود)
  • غذاها:            نشاسته – فرنی – زرده تخم مرغ
  • دانه ها:            به دانه – بارهنگ – تخم شربتی – چهارتخمه(مقداری از هر کدام را که خواستید در آب جوش خیس کرده و یکی دو ساعت قبل از برنامه میل کنیدو تا اجراء چیزی نخورید)
  • متفرقه:            قرقره کردن آب نمک در حین التهاب گلو –- انجیر خشک که در یک لیوان شیر خیس خورده باشد

ج – محزون کردن صدا:
الف – تحریر زدن
ب – مد دادن و کشیدن به جا:

  • در ادای حرکات بلند
  • در انتهای کلمات آخر هر بار که مکث می شود.

ج – خارج نمودن صدا از بینی.
د – اجرا در مجالس رسمی:
تکرار و تمرین